Η Νικήτη

Γνωρίστε τον οικισμό με την μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική
και τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου παραθεριστικού θερέτρου!

85 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, στη μεσαία από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, συναντά κανείς την πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας, τη Νικήτη.

Τα Apartments Mantsiou βρίσκονται σε ένα "στρατηγικό" σημείο του οικισμού, απέναντι από την στάση του λεωφορείου (ΚΤΕΛ), με εύκολη οδική πρόσβαση με Ι.Χ. ή μέσο μαζικής μεταφοράς. Από εδώ (και παρακάμπτοντας τα πολύβουα φανάρια της Νικήτης) μπορεί κανείς εύκολα να προσεγγίσει τις περίφημες και δημοφιλείς ακτές της Σιθωνίας. Το σημείο αυτό αποτελεί και την απαρχή του παλαιού οικισμού.

Ο παλαιός οικισμός της Νικήτης εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του! Λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινα σπίτια και ανθοστόλιστες αυλές οδηγούν στην κορυφή του λόφου, εκεί που στέκει ο Άγιος Νικήτας και το εξαιρετικό νέο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης. Η αρχική ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικήτα (προστάτη του χωριού) χρονολογείται το 1867. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νικήτης φιλοξενείται στο παλιό δημοτικό σχολείο και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2016. Οι περίβολοι αμφότερων προσφέρουν εξαιρετική πανοραμική θέα προς τον οικισμό και τον Τορωναίο Κόλπο. Ακόμα πιο ψηλά βρίσκεται το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Στον δρόμο για την εκκλησία, συναντά κανείς την παλιά πλατεία του χωριού, με τον χαρακτηριστικό μεγάλο πλάτανο, στην σκιά του οποίου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή το γεύμα του.

Ο νέος οικισμός απλώνεται κατά μήκος της ακτής. Βόρεια της προβλήτας βρίσκεται η μαρίνα, ενώ νότια από αυτή μια αμμώδης παραλία 4 χιλιομέτρων, με πληθώρα επιλογών σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Στον κεντρικό κάθετο δρόμο, που οδηγεί προς την ακτή, διατίθενται κάποια από τα περίφημα τοπικά προϊόντα της Νικήτης και της Χαλκιδικής γενικότερα, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο, οι ελιές, αλλά και είδη ένδυσης, σουβενίρ, κεραμικά κ.ά. Η παλιά πλατεία και η παραλία ισαπέχουν από τα Apartments Mantsiou.

Σε δέκα λεπτά μπορεί κανείς να φτάσει περπατώντας στο παλιό ή το νέο χωριό και να απολαύσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ντόπιων ή τις ανέσεις ενός σύγχρονου τόπου διακοπών αντίστοιχα!

Go to Top